CROSSEN EN ZEVEN HEUVELEN
19 november 2018
OUD EN NIEUW THE TRITANIUM WAY
3 januari 2019

Tritanium Kerstverhaal

Het was in die tijd dat keizer Tritanus aankondigde dat alle Tritanen zich in moesten schrijven voor de Ameland Adventure Race om hun krachten te testen. Deze test vond plaats tijdens het bewind van van Schaik over Tritanium. Iedereen nam de Oerd over de Waddenzee naar Ameland, ieder met zijn eigen doel voor de race.
De eerste atleten reisden van de stad Groningen naar Nes, de stad van Ameland. Zij zouden op verkenning om de andere Tritanen een veilig onderkomen te brengen. Zij klopten aan bij alle herbergen van het eiland, maar er was geen plaats. Tot zij bij de familie Beijaard aankwamen, zij hadden nog wel plek voor de Tritanen in hun boerderij.
Niet snel daarna kwamen ook de andere atleten aan land en ze werden warm verwelkomd door de eilandverkenners met een warme maaltijd en een Nobeltje om de gemoederen hoog te houden. Iedereen had een lange reis achter de rug en men besloot snel te gaan slapen. De lichten in de boerderij gingen uit, maar er was een heldere ster boven de Beijaard die over hen de wacht hield.

De volgende ochtend was iedereen al vroeg wakker door de zenuwen rondom de Adventure Race, welke al snel zou beginnen. Een stevig ontbijt met een nog stevigere bak koffie waren het recept voor de race. Even later kwamen ook de wijze veteranen van het westen van het eiland naar de boerderij. In ruil voor zo’n sterke bak koffie kregen de Tritanen nog wat goede raad en adviezen voor ze van start gingen.

Als eerste was de 5km aan de beurt. Bij de mannen stonden Jordi Fuhler en Bart Smink aan de start. Ookal bevatte dit parcours maar een klein stukje strand, de gure wind en de duinen maakte het de heren niet makkelijk! Toch liepen ze sterk door en jordi wist zelfs een 4 de plek te pakken. De dames lieten zich ook van hun beste kant zien. Zoë Mens, die al een tijd door een blessure werd belast, deed haar eerste wedstrijdje sinds tijden en liep meteen al een pace van 5:05, dat belooft heel wat! Renske Wold en Martine Knol, die al heel wat Holtense Triathlon ervaring hebben, lieten zien dat het Oosten van het land heel wat sportief talent heeft en bleven vele mensen voor in de race. Marieke Vd Zee was een goede haas voor Anne Wouda en zorgde voor een toptijd voor Anne! Teamwork! Ook Claar Hoeve en Lotte Wouda gingen er vol voor, met een brede lach op hun gezicht vlogen zij over het strand en konden al snel hun medaille ophalen!

Toen was het de beurt aan de 10km lopers. Friederike Rost had goed geoefend tijdens de wintertenencompetitie en dit kwam mooi van pas! Door een beetje energie op het strand over te houden kon ze op het vastere land weer als een speer en werd derde (ze moest alleen de dame achter haar daar wel even van overtuigen maar gelukkig hebben we een goede KnokCie)! Niet lang daarna kwam ook Ina Karn over de finish. Mooie prestaties van de bestuursdames! Sanne Tol en Ingeborg Wolthuis bleken ook een goed team, ze hielpen elkaar het strand over en kwamen samen in 51:29 de finish over. Alex Tonks, die vooral had getraind voor de Lichtboei, had het met lopen wel zwaar, maar kennelijk is deze man toch altijd goed in vorm (of wilde zo snel mogelijk naar de Lichtboei?) en was na 49:12 alweer terug in Nes. En dan onze Rutger Duursma, niemand wist iets van zijn vorm af, aangezien hij zijn neus nog niet in de WTC had laten zien. Maar het kan maar zo dat de mannen moeten vrezen want met 37:51 lijkt deze man nog heel scherp te zijn!

Eindelijk was het dan aan de kilometervreters.
Thijs Wiggers wist zijn trauma van vorig jaar te overwinnen en stond weer aan de start van de halve marathon. En hoe! Een enorme boost op zijn PR, 1:17:54 en komt daarbij gevaarlijk dichtbij het clubrecord van @Jesse Nijboer. Over Nijboer gesproken, hij zorgde er deze race voor dat Fenna Heijnen en Franciska Schutter niet van het strand waaiden, een nobele daad! Helemaal omdat dit ook nog eens voor een PR voor Franciska zorgde! Na zijn eerste halve in Amsterdam smaakte deze afstand wel naar meer voor Ernst en hij liet zien dat hij zijn halve marathonvorm absoluut niet is verloren en wellicht zelfs sterker is geworden! Dit natuurlijk niet zonder Harm-Jan Stuut. Ernst en Stuut houden elkaar altijd scherp en ditmaal geen uitzondering. Beide mannen liepen mooie tijden op hun halve marathon. Constantin Demuth stond samen met Anne van Wijngaarden aan de start en wist op het strand tactisch van treintje naar treintje te lopen en daardoor krachten te sparen. Dit probeerde Anne ook na te doen, maar werd vaker machinist van de trein en had het daardoor zwaar. Toch in 1:52:40 de finish overgekomen, lekker bezig! Ook Floor Metz en Baukje Zaaijer waren – uiteraard – weer van de partij. Na hun succes bij de Zevenheuvelenloop was het tijd voor meer! Voor Floor haar eerste halve en dan meteen 1:47:04 lopen, respect! En Baukje die daar nog weer een schepje bovenop doet met 1:40:59! Dan onze Johanna Lorenz, die een hele goede voorbereiding met heel wat duurlopen in de Groningse wind had, kwam al na 1:35:53 de finish over, heel goed gedaan! Maar uiteraard liep ook keizer Tritanus, a.k.a. Henk-Jan Dolsma zelf mee om het goede voorbeeld te geven, bekend terrein voor hem. Een sterke veteranentrein over het strand en een mooie tijd van 1:24:47, Klasse!
Zo doorstonden alle tritanen de grote test en stonden er nog maar 2 dingen te doen: Stamppot eten om de innerlijke mens aan te sterken, en daarna de Lichtboei. En wat de avonturen in de Lichtboei betreft: What happens in de Lichtboei, Stays in de Lichtboei. Aldus een oud Amelands gezegde. Een prachtig weekend om op terug te kijken!