Corona richtlijnen & trainingen
22 maart 2020
Tritanium busy as a bee
10 mei 2020

De Tritaan & Corona – A HJD perspective

Maandagavond hadden we ‘open uur’ met onze fietstrainer Henk-Jan over De Tritaan, Corona, en fietsen! Natuurlijk via een online platform. Hieronder vind je daarvan een samenvatting, en de vragen & antwoorden. De algemene richtlijnen voor Corona (ook m.b.t. trainen) nog niet gelezen? Lees dan eerst dit 😉 : https://tritanium.nl/corona-richtlijnen-trainingen/

 

De situatie is natuurlijk vreemd: geen trainingen, geen evenementen, heel sad.
Maar net zoals Bob Ross zei betekend dat dat je een empty canvas voor je hebt! Genoeg mogelijkheden voor nieuwe plannen, of het verder opbouwen van je oude plannen, zie het als een langere voorbereidingstijd voor de wedstrijden die nog komen. Hierbij kan je twee manieren van aanpak inzien:

-Taak-georiënteerd: werken aan je vaardigheden en conditie;
-Laissez-faire: een wat chillere aanpak, trainen wat je leuk vindt.

Natuurlijk is een combi daarvan ook mogelijk, maar voor nu gaan we van deze twee uit.

Met een paar grondregels kan je bij allebei in ieder geval je vorm behouden.


Wat moet je in ieder geval NIET doen
:
-Te hard en te vaak gaan trainen, en
-onvoldoende hersteltijd
->dit leidt tot overbelasting, en dus ook overbelasting van je immuunsystem = vatbaarder voor virussen.
-Uit het niets een grote training doen (bijvoorbeeld een random 180km als je dat niet gewend bent) zorgt ook voor overbelasting.

 

Trainingsvormen
-vaardigheden, techniek
-Duurrit (1-? Uur, Z1/Z2)
Opbouwen, met 10-20% extra per keer
-Tempoduurblokken (intervallen Z3)
Herstel zeker 48 uur
-Intervallen sprint en piekvermogen (Z5/Z6)

Als je genoeg tijd neemt tussen intervallen, en als je GOED herstelt, dan belast dat niet zozeer je immuunsysteem als dat het een boost kan geven. Hiervoor moet je wel heel goed naar je lichaam luisteren en weten waar je mee bezig bent.

 

Q: Tot hoe lang zou je de tempoduurblokken doen?

A: Ligt aan je niveau. Stel dat je prima 3 uur duur kan doen, kan je blokken van 3x 10’ doen. Een manier om dit te controleren is hartslag. Als je hartslag omhoog gaat, maar je tempo niet of zelfs omlaag, dan is dat eigenlijk een moment om te stoppen.

 

Q: Wat als je in augustus of september bijvoorbeeld een tourtocht wilt doen?

A: Blijf kilometers maken, en dat je stap voor stap de omvang kan toe laten nemen. En als je echt hard wilt op zo’n toch moet je ook met je voeding spelen.

 

Q: In wat voor stappen bouw je dan op naar zoiets ^?

A: Stel dat de tocht begin september is, dan weet je dat je dan hard moet kunnen.. Dus een rit van 120k moet je vrij rustig kunnen wegtrappen. Dus 6 weken van te voren wil je vrij makkelijk een grotere omgangsrit moeten kunnen maken. Hier kan je vervolgens zelf de rekensom op toepassen dat je per stap 10-20% van je omvang wilt vergroten (zie trainingsvormen – duur), over hoeveel tijd. Daarnaast is het belangrijk om een formaat toe te passen van 2 weken opbouw, 1 week waarin je (aanzienlijk) minder ver fietst. Die ‘rust’ week kan je afstand zijn waar je oorspronkelijk mee begon.

 

Q: Wat zou een ‘standaard’ trainigsvorm kunnen zijn binnen een week? 1 duurrit en 1 interval training?
A: Ja dat is een prima structuur. Denk wel bij intervallen dat je die verstandig aanpakt. In het algemeen geldt (nu vooral): gebruik je verstand!
Verbind met je trainingstructuur ook met de juiste doelstellingen en verwachtingen.

 

Q: wat te doen met zwemmen?

A: Ja dat is natuurlijk lastig. Mobiliteit en core zijn inderdaad belangrijk. Je zou nu juist goed aan de mobiliteit van je schouders kunnen werken zodat je meer lengte in je slag krijgt. Yoga is ook een goede, ook voor je hardlopen en fietsen.

 

De slides staan op sportdaten!

 

Er was ook een blik op de huidige situatie (voor inspirerende verhalen, hou de Triteam sociale mediakanalen in de gaten), maar ook een blik vooruit! Daar moeten we alleen nog even op wachten, maar laten we zeggen dat we al uitkijken naar de uitvoering van bepaalde ideeën!

 

Bedankt Henk-Jan!